Over Peter Mecklenfeld

Ondernemer, Inspirator & Auteur

Over Peter Mecklenfeld

Peter is oprichter en eigenaar van Mecklenfeld tuinen en auteur van meerdere boeken en documenten over tuinen. Hij deelt zijn kennis, ervaring en ideeën vooral online. Met dit boek wil hij mensen (vooral doe-het-zelvers) helpen om tastbaar vakmanschap zelf toe te passen in de praktijk om met minimale tijdsinspanning maximale resultaten te behalen zodat de tuin weer gebruik wordt volgens het oorspronkelijke doel. 

Interview met Peter Mecklenfeld

Mijn verhaal

Al van kinds af aan (om precies te zien vanaf dat ik kon lopen) zat ik al met mijn neus tussen de planten. Welleswaar om de bal uit de bosjes te vissen maar dat doet er niet toe. Waarschijnlijk is het daar ergens begonnen. Mijn liefde voor bomen, planten en mooie bloemen. Tot mijn 12e heb ik altijd ergens buitenaf gewoond in de buurt van Slagharen. Een prachtige plek waar ons huis een eindje van de weg af stond en waar we rondom een prachtige tuin hadden met een speelweide en een weiland voor onder andere geiten en kippen.


Een hele fijne plek waar ik me altijd thuis heb gevoeld. Ik vond het prachtig om mijn vader en moeder te helpen in de tuin. Al snel kreeg ik een skelter met een kar en wat eigen tuingereedschap zodat ik me wat meer nuttig kon maken in plaats van steeds in de weg te lopen…


Mijn eerste eigen tuin


Ik was een jaar of 8 toen mijn vader het tijd vond dat ik mijn eigen tuintje ging beheren. Uiteraard moest deze eerst worden aangelegd en ik vond de Afrikaantjes van mijn oma (die naast ons woonde) een perfecte vulling. Ik wist toen nog niet dat ik eerst toestemming moest vragen om ze te lenen ;). Maar dat ter zijde.


Die tuin heb ik jaren aangehouden en ik weet nog goed dat we een familiedag hadden waarbij ik zei dat ik graag een vijver in mijn tuin wilde. Mijn vader en ooms hebben toen wat gereedschap uit te schuur gehaald en een paar uur later had ik mijn eigen vijver met liefst 10 m3 water. Fantastisch!


Één van mijn ooms had toen ook een vijver en hij stelde mij direct een aantal vissen en waterplanten ter beschikking.


Investeren in tijdloos (speel) goed


Die vijver heeft er ongeveer een jaar gezeten. Ik vond het nodig grappig om mijn kleinere broertje de meest lastige klussen te laten doen. Het laatste klusje wat ik hem liet doen koste hem een nat pak. 2 dagen later had Peter geen vijver meer.

Maar dat weerhield mij er niet van om wat anders te bedenken. Ik ben toen begonnen met het verbouwen van pompoenen en kalebassen. Dit heb ik ongeveer 3 jaar volgehouden. In de oogsttijd ging ik samen met mijn broertje de buurt rond met de skelter om de meest sierlijke vruchten te verkopen. Dikke handel! Alle (toen nog guldens) heb ik geïnvesteerd in miniatuur trekkers (van Siku). Deze collectie heb ik nog steeds en ik hoop dat deze nog generaties lang in de familie blijft.


Grasmaaien 2.0


Feit was wel dat die tuin wel iets voor mij was. Naast mijn eigen tuintje hielp ik mijn vader de meeste zaterdagen in de tuin en vond ik het een hele eer wanneer ik de zitmaaier tot mijn eigendom kon beschouwen.

Je kunt je dan ook voorstellen dat een robotmaaier compleet overbodig was. Het gras had immers geen tijd om te groeien.

Ik denk dat ik ongeveer evenveel kilometers heb gemaakt met die zitmaaier dan dat ik naar school ben gefietst (en daar kwam ik de eerste jaren best vaak!).


Ik werd steeds bekwamer met die zitmaaier en ik zag ook steeds meer mogelijkheden. Ik vond namelijk dat je met deze vol automatische Condor prima sloten kon uitmaaien. Niet wetend dat er in die sloot zo’n stalen pen van het kadaster stond. Dat was op een zaterdagochtend. ’s Middags heb ik alle onderdelen van dit exclusieve model beschikbaar gesteld voor recycling (de oud ijzerboer was toevallig in de buurt).


Kennis en ervaring


Als ik vandaag de dag praat over ervaring snap je wel dat ik begin te tellen vanaf mijn 4de levensjaar, want ervaring met bomen, planten, vijvers en zitmaaiers had ik als geen ander. Daar profiteer ik nog elke dag van! Ik heb daarna nooit meer een sloot gemaaid met een zitmaaier. Nadat ik mijn mbo-opleiding in het groen heb afgerond op niveau 4 heb ik mijn ‘bedrijfje’ in de vrije tijd uitgebouwd en verder laten groeien met behulp van oud klasgenoten, partners (waar ik nog steeds mee samenwerk) en collega’s.


Sinds 2009 ben ik officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Enschede en ben ik gestart met mijn eigen hoveniersbedrijf.


Ondernemerschap


Ik ben al sinds mijn 15e ondernemer. Toen kreeg ik mijn eerste eigen klus om een grote tuin te onderhouden. Dat was echt een onbeschrijfelijk goed gevoel. Het voelt alsof je de koning bent en het maakt je (en nu, als ik eraan terug denk nog steeds) enorm trots. Niet veel later kwam de overburen, de naaste buren en hun ouders...


In mijn studietijd was ik meer bezig met mijn werk als hovenier en handel in audio apparatuur dan dat ik actief op school bezig was. Ik had het geluk dat ik makkelijk leerde. Vooral omdat ik grote interesse had voor het groene vak doorliep ik zonder moeite de opleiding en was ik zelfs een half jaar eerder klaar dan gepland. Want je voelt hem al aankomen...

Ik had andere dingen te doen!


Je moet je zo voorstellen dat ik in de vrije uren bezig was met het onderhouden en aanleggen van tuinen. De eerste jaren (tot mijn 18e) deed ik het op de fiets (die ik 'geleend' had van een oom) met een zelfgemaakte kar daarachter. Op die fiets (damesfiets) had ik een mandje gemonteerd. Want daar kon onderop mooi de broodtrommel, snoeischaren en de bouwradio. Al werk die bouwradio later wat aan de zware kant en moest deze verhuizen naar de fietskar (die toen direct half vol zat..).


Toen ik 18 werd heb ik in 15 lessen mijn rijbewijs gehaald en heb ik meteen een Volkswagen Caddy met aanhanger gekocht van het geld wat ik had verdiend. Wat een verademing! Ik had nu zoveel meer mogelijkheden. Ik kon niet alleen klussen wat verder weg aannemen maar ik kon ook zelf materialen gaan laden.


Klein detail: Het aanhanger rijbewijs kwam pas 2 jaar later. Maar dat terzijde...


Toen ik begon op het MBO voor de opleiding uitvoerder groene ruimte kreeg ik meteen een goede band met een tal van klasgenoten. Hun waren vooral heel praktisch ingesteld en ik was me (noodgedwongen door de vele aanvragen) gaan verdiepen in het tuinontwerp vak. De praktische kennis en ervaring kwamen goed van pas. Want dat heeft me tot op de dag van vandaag geholpen om de klassieke fouten als tuinontwerper niet te maken.


Het aantal aanvragen begon uit de hand te lopen. Ik heb daarom mijn klasgenoten maar eens gepolst of ze me niet wilden helpen in de vrije uren naast school. En in het weekend.


Gelukkig voor mij, mijn klanten en voor mijn klasgenoten en vanaf toen ook collega's hebben ze me toch zeker 3 jaar bijgestaan en hebben we samen mooie tuinen gemaakt en onderhouden.


Een prachtige tijd als ik eraan terug denk! Al moet ik toegeven dat ik soms wel wat over de grens ging. En dan bedoel ik vooral op mentaal vlak. Ik maakte nog net geen meer uren dan de klok rond telt maar ik kan je verzekeren dat ik weinig tijd heb verprutst. Ik weet niet of ik daar nu zo zeer trots op moet zijn. Ik heb van mijn naasten vaak gehoord dat ik niet moet leven om te werken. Maar beter andersom.


Zelf heb ik er nooit spijt van gehad. Ik heb er enorm veel van geleerd en heb geleerd waar mijn grenzen liggen. Daar profiteer ik nog elke dag van.


Auteur


In 2014 kreeg ik er steeds meer lol aan om boeken te gaan lezen en kennis en ervaringen van anderen te gebruiken om er zelf een stukje beter van te worden. Het zijn vaak de kleine dingen die verandering te weeg brengen en dat heeft mijn interesse in boeken en het lezen van waardevolle artikelen heel erg versterkt.


In die tijd ben ik ook gestart met het schrijven van artikelen voor Mecklenfeld tuinen en heb ik gemerkt hoe ik in korte tijd heel veel mensen heb kunnen helpen. Dat heeft mij onder andere gemotiveerd om het boek Snoeien & Bloeien te schrijven en ook daadwerkelijk uit te brengen voor geinteresseerden.


Ik denk dat je met dit boek hele tastbare handvatten hebt om slimmer je tuin te gaan onderhouden waardoor niet alleen de resultaten veel beter zullen worden maar waarbij je ook meer tijd hebt om in de tuin te genieten. Mocht je interesse hebben dan kun je mijn boek hieronder bestellen:

Bestel Snoeien & Bloeien

Wat anderen over Peter zeggen

Fam. van't Slot

Uiterst tevreden met goede adviezen die aansluiten bij onze wensen.

Fam. van't Slot

 • Fam. Klarenbeek

  De eerste kennismaking gaf direct vertrouwen. Open en duidelijk met concrete tips en adviezen.

  Fam. Klarenbeek

 • Anita Holsappel

  De tuin is prachtig geworden! Ik zou Peter zeker aanbevelen!

  Anita Holsappel

 • Using multiple testimonial sliders on a single page might result in a faulty functionality. Please do not use more than 1 slider per page.

  Zeg jij het maar?

  Ben je overtuigd en wil je binnen enkele minuten het boek + bonussen in je bezit hebben? Bestel hem dan meteen: